Svenskar i NHL

Drömmen om att få spela i NHL har blivit verklighet för många av våra svenska hockeyspelare. Och de behöver inte skämmas för sig eftersom framgångarna har varit stora och de har visat att svenskar är något att räkna med när det gäller hockey. Man kan säga att det började på allvar med draftandet av svenskar med Börje Salmings genombrott i NHL 1973. Nu fick nordamerikanerna upp ögonen för lilla Sverige och vad det hade att erbjuda inom sporten. Namn som Pelle Lindberg, Foppa, Sudden och Henrik Lundkvist kommer ofta upp när man talar om storheter inom ishockeyn. Och det slutar inte där, nya namn dyker hela tiden upp och sätter Sverige på kartan som en betydande hockeynation.

Nästa stora namn i NHL

En av de yngre spelarna som har fått chansen att deltaga i ett träningsläger för NHL är Linus Nässén. Han började spela hockey i Norrtälje och blev draftad av Florida Panthers 2016 och ska nu åka över igen till Nord Amerika för att träna upp sig på ett utvecklingsläger. Linus som trots sina unga år, 18, har en hel del meriter på sin lista. Han har spelat i Luleås J20-lag, representerat landslaget och spelat i SHL, där han varit med i truppen för Luleå vid 21 matcher. Under den senaste säsongen har han varit utlånad att spela i allsvenskan med AIK. Men nu är det alltså dags att börja träna för en plats i Florida Panthers. Klubben tror mycket på Linus på lång sikt och räknar med att han ska bli ett stort namn i framtiden.

Åter hemma i Sverige

Men alla skickliga spelare stannar inte kvar i Nord Amerika och de stora arenorna. Vissa väljer att återvända till Sverige och spela i SHL i stället. Joel Lundkvist, bror till Henke, valde att komma hem igen och har sin spelarkarriär i Frölunda HC där han numera är lagkapten. Joel blev skadad 2010 i den första kvartsfinalen och fick avsluta säsongen i förtid. Skador inom hockeyn är relativt vanliga och många spelare har genomgått olika sorters tandreglering. Även om spelarna har ordentligt med skydd så finns det ändå vissa stället som blir särskilt utsatta under spel och kan ge skador som kan rasera en spelares dröm om framgångar. Joels skada var inte bestående och han var tillbaka på isen igen när säsongen började igen. Han kan även stoltsera med utmärkelsen Fansens Favorit som han blev framröstad till 2013.