Per-Johan ”Pebben” Axelsson

Per-Johan Axelsson född 26 februari 1975, vanligen förkortad till P. J. Axelsson, är en före detta svensk professionell ishockeyspelare, som senast spelat med Frölunda HC i Svenska Hockeyligan SHL. Hans smeknamn i Sverige är “Pebben”. Han var den längsta tioåriga medlemmen av NHLs Boston Bruins vid tiden för hans hemkomst från Nordamerika, 2009, efter att ha varit med Bruins från 1997 till 2009. Axelsson spelade som vänsterforward. Trots att han aldrig hade ett rykte om sig för att vara en framträdande målskytt, gjorde Axelssons grymma attityd och hans förmåga att göra smarta spel på isen, honom till en favorit favorit i Boston Bruins, Frölunda HC , och svenska landslaget Tre Kronor.

Axelsson spelade fyra säsonger för sin moderklubb, Frölunda HC, i Svenska Elitserien innan han blev draftad som nummer 177 i 1995 års NHL Entry Draft av Boston Bruins. Axelsson spelade alla 82 matcher i sin rookie-säsong med Bruins, vilket hjälpte dem att nå slutspelet efter att Bruins hade missat den föregående säsongen. Han var en av Bruins viktigaste spelare under sin karriär med dem. Under NHL-lockouten 2004-05 spelade Axelsson för Frölunda HC i Sverige och hjälpte laget att bli Svenska Mästare. När han flyttade hem med sin familj så anlitade garanterat en flyttfirma göteborg för att hjälpa till med med flytten

En spelare redo

Efter lockoutsäsongen så återvände han till USA för att spela för Bruins. Han blev även olympisk mästare med Sverige vid Vinter OS i Turin 2006. Den 23 mars 2006 undertecknade han en treårig förlängning på sitt kontrakt med Boston Bruins.Den 21 februari 2008 spelade Axelsson sin 700: e NHL-match, i Sunrise, Florida, en 5-4 seger över Florida Panthers på straffar.

Efter karriären

Efter att ha hjälpt Bruins till semifinalerna för östra konferensen under NHL-säsongen 2008-09 tecknade Axelsson ett fyraårigt kontrakt med Frölunda HC den 27 juli 2009. Den 10 april 2013 meddelade han sin pension från professionell hockey. Axelsson anställdes därefter av Bruins som scout i Europa. Axelsson är gift och har två barn, en dotter som heter Wilma och en son som heter Wilson. På fritiden njuter han av golf och fotboll. Hans yngre bror Anton Axelsson är också en professionell ishockeyspelare.

Firande vid mål

Sedan Axelsson lade av med hockeyn har han valt att arbeta som scout åt Boston Bruins i Europa för att hitta talanger där som kan växa och bli något i framtiden för Bruins. Han har sedan flytten hem bosatt sig i Ytterby i Kungälv en bit utanför Göteborg.

Men sedan dess har det hänt en hel del. Han har köpt en villa som han totalrenoverat. Men nu framgår det i en intervju att han säljer lyxvillan i Ytterby och flyttar. Vart flyttlasset går är ännu osäkert. I allafall om man frågar Pebben själv. Eftersom han jobbar som scout åt Boston Bruins i Europa så blir han säkert kvar i Göteborgsområdet, men om Bruins har större tankar och ambitioner med Pebben så kanske det är en flytt tillbaka till Nordamerika som är på gång och nästa adress kanske rentav blir Boston?