Ishockey för den okunnige

Hockey spelades till en början endast under vintertid då man spelade sporten på frusna sjöar som var tillräckligt starka för att bära alla spelare. Under de senaste 60 åren så har dock teknologin utvecklats enormt och likaså har sporten. Alla matcher, i stort sett, spelas nu på isrinkar som är belagda under tak. Sporten klassas för dagen som den näst största i Sverige efter fotboll. Hockeyspelare är idag heltidsproffs med höga löner, individuella sponsorer och med möjligheten inom SHL att använda sig av dess tjänstebilar. Sverige har en väldigt fin historia inom hockeyn med ett flertal spelare i den amerikanska hockeyligan NHLs Hall of Fame, samt ett landslag som har vunnit de allra anrikaste mästerskapen inom internationell hockey, OS och VM.

För den okunniga men intresserade så finns det två regler som kan vara speciellt komplicerade att förstå när man kollar på sporten; icing och offside.

Offside är en regel som man finner i fler sporter än hockey, till exempel fotboll, bandy, och amerikansk fotboll. Dock skiljer sig regeln en aning i alla dessa sporter. Offside kan bli översatt till “fel sida”, vilket beskriver en hel del om vad regeln betyder. På en hockeyrink så finns det tre linjer, två blåa linjer som utgör båda lagens defensiva tredjedel, och mittlinjen. Dessa blåa linjer är grunden till regeln offside. För det lag med kontroll över pucken så är regeln sådan att pucken måste passera motståndarlagets blåa linje innan någon spelare i det attackerande laget kan passera linjen. Detta kan ske på två sätt; antingen så drivs pucken in av en spelare, då spelaren har pucken framför sig, eller så kan pucken dumpas/passas in i denna zon och spelarna kan därefter passera linjen. Om spelet har blivit avblåst för offside så har en utav två saker skett. Antingen så har pucken drivits in i zonen av en spelare som har pucken bakom sig, istället för framför sig, eller så har pucken passats in i denna zon till en spelare som redan befunnits på fel sida utav blålinjen.

Icing är en regel som vi endast finner i hockey. Icing är en regel tillämpad för att tvinga det försvarande laget till att spela pucken till varandra när den är vunnen på egen planhalva. Detta istället för att ha möjligheten att dumpa pucken ner till motståndarens zon gång efter gång. Regeln är så att en puck som dumpats bakom mittlinjen utan någon kontakt ner och förbi den förlängda mållinjen är döm icing. Om spelaren som dumpar pucken är på den offensiva halvan av mittlinje så däms pucken inte till icing. Om spelet stoppas för icing så återtas spelet med en tekning i den offensiva zonen av laget som slog ner pucken till icing.