Hockey

Ishockey, eller ibland förkortad hockey, är en lagsport som spelas på en isbana kallad rink. Spelet går i stora drag ut på att fem spelare och en målvakt ska skydda sitt mål från att bli träffat av det andra laget, medan de samtidigt ska försöka göra mål på det andra laget som skyddar sitt mål. Sporten spelas på is, och spelarna har skridskor på sig samt fler olika skydd. Istället för en boll som används i många liknande lagsporter använder man en puck som glider över isen, och en klubba kallad hockeyklubba för att skjuta iväg pucken. Sporten tillhör dock kategorin bollsporter. Ishockey är en stor sport både i Sverige och internationellt. I Sverige är

SHL den högsta ligan inom hockey.

Historia

Ishockeyn är troligen influerad av flera andra sporter som spelas på is eller i snö. Exempelvis fanns en liknande sport redan på 1500-talet i Nederländerna. Den moderna ishockeyn härstammar dock från 1800-talets Kanada. Engelska soldater snappade upp en typ av sport som urinvånarna där spelade, och anpassade den till detta kalla klimatet på vintern. Den första matchen spelades 1875. Ishockeyn kom till Europa under början av 1900-talet och blev snabbt populär. Redan år 1908 grundades ett internationellt ishockeyförbund och år 1920 blev den en OS-sport.

Grundläggande regler i ishockey

Reglerna för ishockey finns dokumenterade i Svenska Ishockeyförbundets handbok som används inom Sverige, samt i Internationella Ishockeyförbundets handbok, som används internationellt och vid matcher mellan länder. Ishockey är ett snabbt spel. En match varar i 60 minuter, och är indelad i tre lika långa perioder med en paus mellan varje. Det händer ofta att man byter ut spelare mot dem som sitter på bänken. Man får ha max 22 spelare totalt. De som dömer matchen kallas domare, och i ishockey finns både en matchdomare som följer med i matchen på skridskor samt linjedomare som står bredvid planen.