Hockeyutrustning kan köpas begagnat

Till skillnad från exempelvis bordtennis, fotboll eller badminton där utrustningen består av ett rack eller ett par fotbollsskor, är hockey en förhållandevis dyr sport vad utrustning beträffar. Det behövs skridskor, hjälm och diverse kroppsskydd. Det kan bli en relativt dyr affär om man inhandlar varenda utrustningsdetalj till nypris. I synnerhet om det är fler än bara en i familjen som vill börja spela hockey. Det kan vara två syskon som vill börja samtidigt. En bra ekonomisk lösning är då att köpa begagnad hockeyutrustning eller att försök låna, i alla fall till en början. Finns det ett starkt intresse bör man inhandla egen utrustning men den behöver som sagt inte vara sprillans ny. En annan viktig faktor till att det kan bli dyrt är om personen i fråga är ung och fortfarande växer. Att köpa en helt ny hockeyutrustning från topp till tå för att sedan efter 12 månader inse att personen i fråga vuxit ur allt nyinköpt, är inget bra alternativ för plånboken.

Vad är viktigast, klubba, skydd eller skridskor?

Egentligen är alla komponenter av hockeyutrustningen mer eller mindre lika viktiga. Hjälm är förstås ett måste – ingen hockey utan hjälm. Vill man undvika att ramla alltför många gånger på isen är ett par slipade och bra skridskor en bra förutsättning. Ramlar man, blir tacklad eller åker ihop med annan spelare på isen i hög fart, vill man förstås ha bra kroppsskydd. Minst lika viktigt för en nybörjare skulle förmodligen vara hockeyklubban; är den av rätt längd och är den hel går den att spela med! Däremot är ett par dåliga skridskor mer förödande oavsett om du är nybörjare eller proffs! Dålig passform, slapp snörning eller dålig slipning på skridskorna leder till ostadighet, obalans och du slinter lätt på isen. Även ett par begagnade skridskor av bra kvalité, rätt passform och nyslipade blad kan vara nog så bra i jämförelse med ett par nya som inte sitter bra på foten. Ofta behöver skridskorna “åkas in” för att sitta riktigt bra på foten.

Bortamatcher

Hockey innebär förstås en hel del klädbyten och ombyten inför träningar och matcher också, samtidigt som det kostar pengar att resa runt till de olika bortamatcherna. Ett flyg Stockholm Östersund låter inte dyrt men kan bli det i slutändan om man räknar in alla resor till samtliga bortamatcher i landet.

Tänk på detta när du köper begagnat

Även om hockey kommer tätt efter fotboll som Sveriges populäraste sport innebär det inte att alla vet något om hockeyutrustning. Om du själv är osäker eller vet väldigt lite om hockey och dess utrustning kan det vara en god idé att ta med sig någon som är kunnig vid begagnat inköp. Det kan vara en god vän, en tränare eller annan person som har kunskap om hockeyutrustning. Personen som skall ha och använda utrustningen måste vara med. Hockeystorlekar på utrustning är inte som att köpa en t-shirt där small alltid funkar i storlek. Viktigt är att låta personen som skall bära hockeyutrustningen få prova och känna hur skydden känns på. Sist men inte minst, begär alltid kvitto och legitimation när du köper begagnat.