Storspelare genom tiderna

När jag var på Gokart Stockholm med min son i helgen fick vi på hemvägen syn på Peter Forsberg. Min hockeytokiga son visste dock inte vem det var. Detta fick mig att tänka på att det inom alla sporter finns spelare och profiler som har utmärkt sig lite extra och därför blivit ihågkomna som legender. Dessa har bidragit inte bara till att sprida sitt eget varumärke utan även sin sport som varumärke. Därför är det viktigt att minnas dem för att hålla sporten vid liv. Även inom ishockey finns det många legender och i den här bloggposten tänkte jag skriva lite om dem som jag anser är de största spelarna genom tiderna.

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky föddes år 1961 i Brantford i Kanada och brukar inom ishockey-kretsar kallas för The Great One. Han spelade i fyra olika lag i världens bästa liga (NHL) mellan 1979 till 1999. Anledningen till att Gretzky kallas för “The great One” är att han är den spelare som har uppnått flest poäng genom tiderna. Han är också den enda spelaren som har lyckats nå över 200 poäng på en enda säsong. Hans nummer (99) är idag pensionerat, vilket innebär att ingen annan spelare får använda det numret trots att han idag inte längre är aktiv.

Mario Lemieux

Mario Lemieux är även han kanandesare och föddes 1965. Hans smeknamn är “The Magnificent One” och ses allmänt som en av världens bästa spelare genom tiderna. År 1988 lyckades han bland annat med konststycket att göra fem mål av fem möjliga under en och samma match. Hans aktiva år sträckte sig mellan 1984 – 2006. Dessa år kantades dock av en del uppehåll på grund av hälsoproblem. Han gjorde comeback efter ett längre uppehåll i slutet av år 2000 och gjorde då mål samt en assist endast 33 sekunder efter hans första inhopp i matchen. Mario Lemieux äger idag NHL-laget Pittsburgh Penguins.

Jaromir Jagr

Jaromir Jagr föddes 1972 i Tjeckien och har spelat i hela nio olika NHL-lag. Han är den spelare som har näst flest poäng i NHL:s historia efter Wayne Gretzky och den mest framgångrika europeiska spelaren genom tiderna. Han har lyckats med bedriften att vara både den yngsta spelaren i NHL vid starten av sin karriär (18 år) samt den äldsta i slutet av sin NHL-karriär (45). Hans karriär som hockeyspelare pågår dock alltjämt. Idag spelar han för HC Kladno i den tjeckiska hockeyligan och är 46 år gammal. Han spenderade längst tid i klubben Pittsburgh Penguins och det är också där han är som mest legendförklarad.