Ishockey en våldsam sport

Ishockey är en populär sport i Sverige och även i länder som Canada, USA, Ryssland och våra grannar Finland bland andra. Sveriges herrlandslag även kallat Tre kronor ligger på femte plats i världsrankningen, på första plats hittar man Canada. Sveriges nationella ishockeyliga heter Elitserien och för nuvarande är HV71 regerande mästare. Ishockey är en populär sport även för de som inte spelar utan följer den på TV, radio eller live. Att ishockey är en våldsam sport vet alla som någonsin tittat på en ishockey match. Bråk och slagsmål är vanligt och mer accepterat än i många andra andra sporter.

Ishockey i världen

NHL (National Hockey League) heter den högsta ligan i Nordamerika och denna liga ses även som den högst rankade i världen kvalitetsmässigt. De nuvarande mästarna i NHL är Pittsburgh Penguins men det lag som vunnit flest mästerskap i NHL över tiden är Montreal Canadiens med sina 24 Stanley Cup- titlar. I NHL är ishockeyn ännu tuffare än vad den är i Sverige med hårdare och fulare tacklingar, fler bråk och fler slagsmål. Då sporten är så intensiv händer det att det blir bråk även inom laget. I Nordamerika ses slagsmål inom ishockey av många som en del av sporten och accepteras till en viss gräns även utav domaren. På senare år har dock ishockeyn (även inom NHL) blivit hårdare reglerat för att minska på våldet och skador som en följd.

Skador inom ishockey

De vanligaste skadorna inom ishockey sker till följd av tacklingar eller kollisioner vid sargen. Det är vanligt att spelare drabbas av skador på käken och tänderna, många gånger på grund av att det inte används så kallade gallermasker och ibland slarv med tandskydd. För en hockeyspelare kan det därför vara extra bra att ha införskaffat sig en bra tandförsäkring och det kan också vara bra att känna till en akut tandläkare när det behövs åtgärdas allvarliga skador på tänderna följt av trauma. Andra vanliga skador inkluderar hjärnskakning och ledskador som båda kan vara väldigt allvarliga. En olycksskada som blev mycket uppmärksammad världen över är när Börje Salming 1986 blev trampad i ansiktet av Gerard Gallant av misstag. Detta slutade med över 200 stygn i ansiktet för Börje Salming.